“Nederland en Frankrijk kleurt oranje”

“Voetbal is niet voor meisjes”, “meisjes kunnen niet voetballen”, “voetbal is een mannensport”. Elk meisje die vroeger wou voetballen of aan voetbal deed kreeg dit met regelmaat te horen. Dit is gelukkig veranderd met dank aan de Oranjeleeuwinnen en met de winst van het Europees Kampioenschap twee jaar geleden in eigen land. Sindsdien zijn ze bekende Nederlanders geworden en spelen ze in uitverkochte stadions hun wedstrijden. Waar meiden vroeger alleen mannelijke voetballers als voorbeelden hadden, kunnen ze nu ook voetbalsters als voorbeeld hebben.

De Oranjeleeuwinnen na het behalen van de Europese titel in 2017 in Nederland

Na het gewonnen Europese Kampioenschap is heel Nederland vol vertrouwen voor het aankomende WK, ze zullen de wereldtitel ook wel even mee naar huis nemen. Zelf zijn de Oranjeleeuwinnen hier iets minder zeker van en behoren ze, volgens hunzelf, niet eens tot de favorieten. De favorieten, dat zijn de Verenigde Staten (3x en huidig Wereld Kampioen), Duitsland (2x Wereld Kampioen) en Frankrijk. Maar eigenlijk zijn er wel een stuk of negen landen die het WK zouden kunnen winnen. Net zoals tijdens het EK, willen de Oranjeleeuwinnen het per wedstrijd aankijken en dan zullen we vanzelf zien hoever ze komen.

In een bomvol Philips Stadion, waar het bezoekersrecord werd verbroken, won Nederland met 3-0 van Australië, de nummer zes van de wereld. Een dag later wonnen ook de reserves van Oranje van de reserves van Australië. Met de vorm van de Leeuwinnen zit het dus wel goed, kunnen we opgelucht concluderen, want in de afgelopen twee jaar hebben ze ook met wat dipjes en mindere resultaten te maken gehad. Denk hierbij aan de elfde plek op de Algarve Cup afgelopen februari. Het enige smetje na afgelopen weekend is de blessure van Kika van Es. Al in de elfde minuut moest zij gewisseld worden met een, zo bleek achteraf, gebroken middenhandsbeentje. Van Es verliet duidelijk geëmotioneerd het veld aangezien zij het WK in 2015 moest missen door een dubbele beenbreuk. Sarina Wiegman heeft, ondanks dat Van Es geopereerd en gewoon meegereisd is naar Frankrijk, Aniek Nouwen als eventuele vervangster opgeroepen. Tot 24 uur voor de start van de eerste wedstrijd, aanstaande dinsdag om 15:00 uur, mag Wiegman een geblesseerde speelster nog vervangen. Laten wij hopen dat Van Es gewoon mee kan spelen.

Het WK wordt aanstaande vrijdag 7 juni om 21:00 uur afgetrapt met de wedstrijd Frankrijk – Zuid-Korea uit Pool A. Nederland, geplaatst in Pool E met Canada, Kameroen en Nieuw Zeeland, zal dinsdag 11 juni om 15:00 voor het eerst in actie komen tegen Nieuw Zeeland. Oranje speelt daarna op zaterdag 15 juni om 15:00 tegen Kameroen en op donderdag 20 juni om 18:00 uur tegen Canada. Wanneer Nederland eerste of tweede wordt of bij de vier beste nummers drie hoort, gaan ze door naar de laatste 16. De finale van het WK wordt op zondag 7 juli om 17:00 in Lyon gespeeld.

Wist je dat:

  • Het eerste WK in 1991 in China gehouden is?
  • De Verenigde Staten het WK het vaakste heeft gewonnen, namelijk 3x?
  • Maar vier landen ooit het WK hebben gewonnen: de Verenigde Staten, Duitsland, Noorwegen en Japan?
  • Brazilië, Duitsland, Japan, Nigeria, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zweden aan alle voorgaande edities van het WK hebben meegedaan en ook dit jaar aanwezig zijn?
  • Het voor Nederland de tweede keer is dat ze mee doen aan het WK? In 2015 namen ze voor het eerst deel en behaalden ze de achtste finale, waar ze met 2-1 verloren van Japan.
  • Chili, Schotland en Jamaica hun debuut maken op het WK?
  • De beste drie landen zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo? Nederland is nog nooit actief geweest op het Olympisch Voetbaltoernooi bij de vrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.