Na het gevecht tussen Tom Dumoulin en Chris Froome in de Giro d’Italia keek menig wielrenliefhebber uit naar de Tour de France. Zal Chris Froome voor het 4e jaar op rij de Tour de France weten te winnen of kan onze Tom hier verandering in brengen?

Al jaren doen de Nederlanders het goed in de grote wielerrondes, maar telkens gooit iets roet in het eten. Denk aan Steven Kruijswijk in de Giro in 2016, Bauke Mollema in de Tour in 2016 en Tom Dumoulin in de Giro en Tour in 2016. Je zou toch denken dat het haast niet mis zou kunnen gaan met de Nederlandse successen als deze drie top renners alle drie meedoen, en dan mogen we Dylan Groenewegen ook niet vergeten natuurlijk. Na de winst vorig jaar in Parijs waren de verwachtingen hoog voor Nederlands succes in de vlakke etappes. Dit succes werd al snel geboekt. In de 4e etappe eindigde Groenewegen maar net naast het podium en in de zevende en achtste etappe wist hij als 1e over de finish te komen. Helaas was hij één van de vele uitvallers, waardoor de kans op meer Nederlandse sprintoverwinningen verdwenen is.

Hoe zit het nu met Sky? Chris Froome is hun kopman die voor de 4e achtereenvolgende Tour de France overwinning wilt gaan, maar Geraint Thomas rijdt in het geel. Niemand weet wat er zal gebeuren in de laatste week van de Tour. Mag Thomas zelf voor de overwinning gaan of moet hij die aan Froome laten? Zolang hijzelf de aanval op blijft zoeken en het gat met Froome blijft dichtrijden met Dumoulin, de grootste tegenstander van Froome, in zijn wiel, komt de wielerwereld niet tot een antwoord. Froome beweert in ieder geval ook tevreden te zijn wanneer Thomas in het geel de Champs-Élysées oprijdt.

Al bij al zou je kunnen zeggen dat het Froome, Thomas en Dumoulin wel gemakkelijk wordt gemaakt met het uitvallen en het tegenvallen van vele, op voorhand concurrenten voor een goede eindklassering. Al in de 2e etappe viel Sánchez uit, gevolgd door Porte, Uran en Nibali. Daarnaast vallen de prestaties van Mollema en Quintana tegen.

Met nog een paar dagen te gaan, waaronder twee zware etappes in de Pyreneeën, kan het hele klassement nog op zijn kop worden gezet. Op een goede klassering van Mollema kunnen we na zijn valpartij niet meer rekenen, maar zowel Dumoulin als Kruijswijk kunnen nog stijgen. En met een tijdrit op de een na laatste dag, kunnen we toch nog hoop houden op een Nederlandse overwinning.

 

Wist je dat?

  • Chris Froome zich bij een overwinning in een rijtje kan voegen van meeste Tour overwinningen.
  • Het publiek gemiddeld zo’n 375 minuten langs het parcours staat te wachten.
  • De winnaars dit jaar voor het eerst zonder rondemissen op het podium staan.
  • Groenwegen pas de 3e Nederlander na Joop Zoetemelk en Jan Raas is die 2 opeenvolgende Tour etappes weet te winnen.
  • Peter Sagan al zeker is van zijn 6e groene trui zolang hij in Parijs over de streep komt en daarmee, samen met Erik Zabel, de meeste groene truien in de geschiedenis van de Tour de France heeft.

 

Natuurlijk is het heel knap wat deze mannen afleggen in 3 weken. Enkele SPECO studenten zullen dit op kleinere schaal proberen te evenaren met de Giro di Speco. Op 21 september zullen zij van Tilburg naar Apeldoorn fietsen, wat neerkomt op zo’n 120 km. Zij willen hiermee geld ophalen voor het goede doel ISA. Waar de wielrenners die meedoen aan de Tour de France jaren trainen, op hoogte stage gaan en geweldige faciliteiten hebben, zullen de SPECO studenten puur op wilskracht de afstand gaan afleggen. Houd de social media kanalen van de S.R.S. in de gaten voor meer nieuws over deze moedige poging van de studenten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.