Van 13 december 2018 t/m 1 januari 2019 was Alexandra Palace het strijdtoneel van de 26e editie van het WK darts. Het was een WK darts met een ander concept, verrassende overwinningen en tegenslagen en een WK met een ‘oranje’ randje.

Het WK darts 2019 is het WK van de verrassingen. Geplaatste spelers vlogen een voor een vroegtijdig uit het toernooi. Favorieten als Raymond van Barneveld, Peter Wright, Ian White en Gerwyn Price worden in hun eerste partij, tegen een ongeplaatste tegenstander, uitgeschakeld. En het hield niet op met het uitschakelen van torenhoge favorieten. Nadat Jamie Lewis in de derde ronde Daryl Gurney naar huis wist te sturen, konden maar liefst 9 van de beste 16 geplaatste spelers de kerstdagen thuis doorbrengen. 

Sport met een kroegimago
Over de ‘sportstatus’ van darten wordt nogal eens hevig gediscussieerd door vele Speco’ers. Het is wellicht een sport met een ‘kroegimago’, maar op het gebied van kijkcijfers en sponsorgelden mogen we darten weldegelijk een sport noemen. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders keken naar de finalestrijd van Van Gerwen. Alleen wedstrijden van de Oranjevrouwen, het Nederlands elftal en samenvattingen van de Eredivisie duels scoren betere kijkcijfers. Naast de kijkcijfers zijn de sponsorgelden ook niet mis. Niet gek als je bedenkt dat er geen enkele sport ter wereld zoveel zichtbaarheid heeft voor sponsoren als bij darten. En uiteindelijk blijft exposure toch een van de belangrijke voorwaarde voor een sponsor.
Net even iets anders
Het PDC, Professional Darts Corporation, gaat zijn pijlen richten op de markt van Azië en de Verenigde Staten. Om deze stap te kunnen zetten is het belangrijk om het ‘kroegimago’ van darten om te zetten naar een professioneel imago. De eerste stappen tot grotere internationale allure zijn dit jaar gezet door de opzet van het WK te veranderen. Het deelnemersveld is uitgebreid naar 96 deelnemers, waardoor meer nationaliteiten als ooit tevoren hebben deelgenomen, namelijk 28!  
De ontknoping
Van Gerwen en Anderson wonnen hun wedstrijd in de kwartfinale zonder veel tegenstand, waardoor ze in de halve finale tegenover elkaar stonden. Hier kon Anderson geen partij bieden tegen ‘Mighty Mike’, waardoor de nummer 1 van de wereldranglijst wederom de finale bereikt. Zijn tegenstander in de finale was Michael Smith, die in zijn halve finale wist af te rekenen met een andere debutant, Nathan Aspinall. In de finale was het vrij snel bekeken, Michael Smith wist nog drie setjes af te snoepen. Maar de groene sloopkogel uit Vlijmen mag zich met recht, voor de derde keer op rij, de beste van de wereld noemen.

Nederlands succes
Dit jaar namen er een recordaantal Nederlanders deel aan het toernooi. Maar liefst 13 kaaskoppen stonden aan de start van het toernooi. Vijf daarvan mochten instromen in de 2e ronde, de andere acht moesten eerst zien af te rekenen met hun tegenstander in de eerste ronde. Wattimena wist bijna te zorgen voor de stunt van het toernooi. In de derde ronde was Gary Anderson zijn tegenstander. Wattimena gooide een wereldpartij een kreeg zelfs een match dart, maar Gary Anderson trok op het allesbeslissende moment aan het langste eind. Helaas stelde een aantal Nederlanders ons ook teleur, waaronder Van Barneveld. Hij had voor het WK al aangegeven na het WK van 2020 te stoppen met darten, maar dit jaar zorgde Barney voor de deceptie van het toernooi voor de Nederlanders. Al in zijn eerste partij werd hij uitgeschakeld door Labanauskas.
Premier league
Door de jaren heen is het een traditie geworden dat op de avond van de finale de tien spelers die mee mogen doen aan de Premier League bekend worden gemaakt. De top 4 van de wereldranglijst plaatst zich automatisch, de andere zes spelers krijgen een wildcard. Sky Sports mag twee wildcards weggeven en de andere vier worden door de PDC uitgedeeld. Naast Van Gerwen, Anderson, Cross en Wright zijn ook Gurney, Price, Suljovic, Wade, Smith en Van Barneveld, ondanks het teleurstellende resultaat op het WK, verzekerd van een plekje in dit prachtige toernooi. Vanaf 7 februari zal er elke donderdagavond een speelronde worden afgewerkt, elke week op een andere sfeervolle locatie, bomvol dartgekken.

Wist je dat

  • Phil Taylor het WK het vaakst gewonnen heeft, namelijk 14 keer?
  • De totale prijzenpot is gestegen van £64.000 in 1994 naar £2.500.00 in 2019?
  • Michael van Gerwen in 2018 voor het zesde jaar op rij de finale van de Premier League wist te bereiken en hem zelfs voor de derde keer op rij wist te winnen?
  • Dit het eerste WK was met 96 deelnemers?
  • Er dit WK 880 180’ers zijn gegooid en dat dit een recordaantal is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *