In de afgelopen jaren is de vraag over het nut en de aantrekkelijkheid van vriendschappelijke wedstrijden tussen landenteams sterk toegenomen. Vaak moesten voetbalgrootmachten (Duitsland, Frankrijk, Spanje etc.) het opnemen tegen de wat “kleinere” voetballanden (Liechtenstein, Luxemburg, San Marino etc.). Voor de supporters van de “grote” voetballanden waren deze wedstrijden niet erg aantrekkelijk en ook voor de spelers van desbetreffende landen waren deze vriendschappelijke onderonsjes eerder een verplichting dan een mooie uitdaging. Alhoewel deze potjes voor de spelers en supporters van de lager op de FIFA-ranking geplaatste landen een mooi affiche was, viel er sportief niet heel veel te winnen in deze wedstrijden. Dit heeft de UEFA doen besluiten de opzet van oefenwedstrijden voor landenteams volledig om te gooien. En zo was de UEFA Nations League geboren.

“De UEFA Nations League zorgt voor competitieve en betekenisvolle wedstrijden”, aldus de Europese voetbalbond. Deze nieuwe “oefencompetitie” wordt als het ware in een toernooivorm afgewerkt. De 55 deelnemende Europese landen zijn op basis van de UEFA-ranking ingedeeld in 4 verschillende divisies (A, B, C en D). Binnen deze divisies zijn de landen door middel van een loting ingedeeld in 4 groepen. In de twee hoogste divisies (divisie A en B) en bij groep 1 van divisie C, bestaan deze groepen uit 3 landen. Voor de andere twee divisies bestaan de groepen uit elk 4 landen. Nederland zit in de hoogste divisie en neemt het in de groepsfase op tegen Frankrijk en Duitsland.

Per divisie zullen de 4 groepswinnaars het tegen elkaar opnemen in halve finales gevolgd door een finale. De winnaar van deze finale gaat aan de haal met een ticket voor het komende Europees Kampioenschap. De winnaar van de finale van divisie A mag de Nations League-beker in ontvangst nemen. De landen die onderaan eindigen in hun groep degraderen naar een lagere divisie. De landen die groepswinnaar worden in divisie B, C en D promoveren op hun beurt naar een divisie hoger. Op deze manier ontstaat er een grote tweejaarlijkse competitie voor landenteams waar veel gewonnen kan worden.

Wanneer een land zowel eerste wordt in de groepsfase van de Nations League en zich via de reguliere EK-kwalificatie al geplaats heeft voor het EK wordt de plaats in de halve finale van de Nations League van desbetreffend land ingenomen door het best presterende land uit dezelfde divisie dat zich nog niet voor het EK heeft gekwalificeerd. Wanneer (bijna) alle landen van divisie A zich al via de EK-kwalificatie geplaatst hebben voor het EK zullen de overige plaatsen in de halve finale van deze divisie worden opgevuld door de beste landen van divisie B. De vrijgekomen plekken in divisie B zullen worden opgevuld door de overige best presterende landen uit deze divisie. De Nations League kan voor landen zoals Nederland dus uitstekend als vangnet dienen wanneer we ons niet via de reguliere kwalificatiewedstrijden kwalificeren voor het eindtoernooi van de UEFA.

Wist je dat?

  • Nederland op 9 september al haar eerste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League speelt, uit tegen kersverse wereldkampioen Frankrijk.
  • Twee van de top 10 kleinste landen ter wereld (Liechtenstein en San Marino) deelnemen aan de Nations League. Beide landen hebben een inwonersaantal van ongeveer 33.500 mensen.
  • Nederland zich door de winst op Zweden in de WK-kwalificatie van afgelopen jaar (2-0) op het nippertje plaatste voor de hoogste divisie van de Nations League.
  • Ook IJsland zich in de hoogste divisie van de Nations League bevindt. Zij nemen het in de groepsfase op tegen België en Zwitserland.
  • De finale van de Nations League plaats zal vinden op 9 juni 2019.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.